Tuesday, 17 April 2012

#TSDayOut Kuala LAngat (PArt 2)

As salam

Mood kembali nk update blog sudah menjelma..untuk entry ni adalah part 2..entah kenapa plak tetiba mood datang .Oklah ni nak citer pasal Day Out Kuala Langat with Tourism Selangor.

Selepas kami melawat dan merasai suasana perkampungan orang asli Pulau Carey kami singgah makan tengahrai di Warung Pak Dol Soto.Dengar mcm ala Ala Jawakan? yelahh Area bantingkan Sah sah JAwa.huhuhu.Menunya

ABC memang gempak siot..Isi isinya semuanya banyak sampai tak habis dimakan..

Mee Kuah dapat gak dirasa memang sedaaapppp!!!!!!!

Bi hun Soto Wak Dol memang Femous amous!!!selain dari menu diatas saya sempat makan Tempe Goreng, Begedel, manakala minumannya ialah Tembkai Laici.memang terbaik dan harga berpatutan.

Selepas habis makan makan dan minum kami teruskan ke destiansi seterusnya iaitu MUzium jugra.Dalam perjalanan hujan lebat turun Sejuk banget tu..Sampai disana kami disambut oleh Pihak Muzium.


Pintu masuk Muzium Jugra.

 Pihak Muzium memberi keterangan tentang sejarah muzium tersebut.menurut pihak muzium.asal tapak tersebut ialah peninggalan Penjara pada zaman dahulu.terdapat banyak peninggalan artifak lama yang telah dipamerkan.Luas muzium tersebut tidaklah berapa besar tetapi banyak Informasi mengenai sejarah selangor terutama sejarah Bukit JUgra.Muzium tersebut telah dirasmikan oleh Menteri Besar Selangor pada 24 March 2012.
 BAhan pameran yang turut menjadi tumpuan orang ramai.
Tangga ini menuju ke Galeri C yanag banyak mempamerkan bahan lama seperti Al-Quran hasil tangan, Duit Syiling lama, Alat alat yang dahulu  digunakan oleh pemerintah.

Perigi Misteri

Anak Tangga yang mempunyai ceritanya tersendiri

Simbolik MuziumKami melawat kawasan Muzium lebih kurang 30 minit sahaja,Banyak Info yang telah dapat dari pemerhatian saya.Terima Kasih Pihak Muzium kerana Memberi peluang kepada kami.Destinasi seterusnya ialah Istana Lama pada zaman kesultanan Selangor.

Bahagian dalam Istana Selangor .

Tinggalan Istana perlu dijaga untuk tatapan Pewaris muda

CApture di atas Istana

Sungguh Menarik suasana dalaman Istana

Inilah salah satu Photo yang dyat submit untuk The Best PhotoSelepas usha usha sekitar Istana ini lebih kurang 30 minit.kami terus pergi ke GOld Cost Morib utnuk Hi-Tea dan penyampaian hadiah The Best Photo.

Syukur Alhamdulillah MEnang jugak RM250 untuk 6 best photo!!

THE BEst 6 Photo!!


Memang best;ah Day Out hari ini.Memang Terbaik Tourism Selangor! banyak Informasi yang diambil, yang pastinya selangor banyak tempat sejarah dan menarik yang mungkin kita tak ketahui.JOM ke SELANGOR!!! JOmelah Join FAcebook #TOurism Selangor banyak Aktivit yang akan dibuat setiap Bulan.Memang Terbaik

   
Wasalam.


1 comment: