Sunday, 15 January 2012

KEDAI RAKYAT 1MALAYSIA!!


“KR1M : Apa Kata Anda”


 
Kedai Rakyat 1 Malaysia – KR1M, merupakan cetusan idea murni Datuk Seri Najib Tun Razak bagi mewujudkan sebuah kedai yang harga barangannya mampu dibeli oleh segenap lapisan masyarakat.Namun begitu ada segelintir rakyat yang bimbang akan kewujudan KR1M ini lebih lebih lagi peniaga runcit kecil kecilan. Bimbang KR1M ini merampas pelanggan mereka.Jawapan saya ada Pro dan Kontra.Jika kita lihat secara positif KR1M ini amat amat membantu rakyat yang berpendapatan rendah.ini kerana lokasi kKR1M ini kebanyakan berdekatan dengan kawasan perumahan Rakyat yang puratanya berpendapatan sedrhana dan rendah.Ini sudah pasti akan menjimatkan wang perbelanjaan harian setiap isi rumah.disamping Kerajaan dapat menjaga kebajikan Rakyatnya.Ini juga bertepatan dengan slogan “Rakyat Didahulukan” yang telah diilhamkan oleh YAB Perdana Menteri Malaysia.Penubuhan KR1M ini juga dapat membantu pengawalan harga yang semakin membimbangkan sejak akhir akhir ini.Keutamaan penjenamaan produk di bawah jenama “Kedai Rakyat 1 Malaysia” ini diberikan kepada barangan keluaran  Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS). Selain daripada membantu rakyat mendapatkan barangan pada harga rendah,  ini juga secara tidak langsung dapat membantu para pengusaha PKS untuk memajukan serta meningkatkan hasil jualan produk keluaran mereka dan seterusnya membantu mereka untuk bersaing di pasaran runcit yang lebih moden.(Kredit to WEbSITE KR1M)

Setakat ini, terdapat sebanyak 250 jenis barangan yang telah dijenamakan dengan jenama ini dan ianya akan bertambah dari masa ke semasa.seperti BEras, Minyak, susu, sos, lampin pakai buang dan sebagainya dijual dengan harga mampu milik setiap individu.Keutamaan penjenamaan produk di bawah jenama “Kedai Rakyat 1 Malaysia” ini diberikan kepada barangan keluaran  Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS). Selain daripada membantu rakyat mendapatkan barangan pada harga rendah,  ini juga secara tidak langsung dapat membantu para pengusaha PKS untuk memajukan serta meningkatkan hasil jualan produk keluaran mereka dan seterusnya membantu mereka untuk bersaing di pasaran runcit yang lebih moden.Lokasi KR1M kini sudah serata negeri.Dyat gemarkan pergi ke KR1M di BAndar Tun RAzak KL kerana berdekatan dengan Tempat kerja.

Sepanjang pemerhatian saya juga terdapat keburukan diatas penubuhan KR1M ini antaranya ialah PEruncit kini mula gusar dan tergugat dengan kewujudan KR1M ini kerana pelanggan mereka sudah beralih arah untuk mencari bahan bahan runcit.Terdapat juga rasa ketidakpuasan hati pelanggan yang menyatakan terdapat produk di KR1M kurang berkualiti dan berkhasiat.malah ada juga yang TIDAK Mahu datang ke KR1M itu walaupun mereka berpendapatan sederhana.Antara lain juga KR1M ini juga hanya lebih menguntungkan pada satu pihak sahaja contohnya MYDIN MOHAMED HOLDING yang menguruskan KR1M ini.sepatutnya setiap lokasi perlu diberikan kepada BUMIPUTERA dan TEnder terbuka perlulah dilakukan bagi menjaga dan membela Usahawan yang ingin memulakan perniagaan.

 Saya juga Menjalankan PEmantauan dan Temuramah daripada pelanggan pelanggan KR1M ini.JOM Lihat apa komen mereka tentang kewujudan KR1M ini....

Pengunjung KR1M yang sempat saya temui. berkata 'dengan Rm10.00 saya dapat membeli pelbagai barang dikedai Rakyat 1Malaysia disini' Katanya..Beliau turut mengucapkan ribuan terima kasih kepada PM kita atas usaha yang menjaga kebajikan rakyat.
 lihatlah betapa sukanya pengguna barangan KR1M ini yang menyatakan banyak barangnya pada harga murah.TERBAIKKKK!!!
Inilah diantara Barangan Yang boleh pelanggan dapat cari,,,,


 Susu Tepung 1Malaysia yanga jauh lebih murah.Lihatlah betapa cantiknya pintu masuk KR1M ini....Mi Hon ini juga turut dijual di KR1M dengan harga begitu murah.

air minuman berkhabonat juga turut dijual dengan harga yang jauh lebih murah jika dibandingkan dengan dipasaran luar.

Kurma KR1M katanya...


NAtijahnya Kewujudan KR1M ini ada lebih banyak kebaikan daripada KEburukannya.Apa yang penting niat kita untuk membantu Rakyat.Demi menjaga kebajikan rakyat, Kerajaan banyak melakukan perubahan yang amat ketara demi membantu rakyat.Terima KAsih PErdana MEnteri MALaysia!!!!!

Pada Pendapat saya juga kewujudan KR1M ini banyak membantu rakyat dikebanyak kawsan penduduk yang berpendapatan sederhana.Dan saya berharap pihak kerajaan terus menambah KR1M diseluruh Malaysia .Saya berharap juga pihak kerajaan terus Memantapkan lagi kualiti produk produk di KR1M demi menjaga hati rakyat yang inginkan kualiti berbanding kuantiti.

Contest Entry Terbaik – KR1M : Apa Kata Anda ini dibawakan oleh WootMedia Network dan ditaja oleh Portal Berita MyNewsHub.


'Jadilah Pengguna Yang Bijak berbelanja!! jangan jadi boros berbelanja!!


KEDAI RAKYAT 1MALAYSIA PILIHAN 1MALAYSIA!!!

wASALAM..

1 comment:

  1. Saya suka kedai rakyat satu Malaysia, Lah!

    ReplyDelete